Lázár János (egyelőre még csak államtitkár) parlamenti felszólalásában tudomásunkra hozta, hogy a kormányfő hivatalában fogadta az Állami Számvevőszék elnökét. Az ÁSZ az Országgyűlés ellenőrző szerve, jogi értelemben független a kormánytól. Első miniszterelnöki ciklusában Orbán Viktor ezért még maga kereste fel a legfőbb pénzügyi ellenőrző szervezet vezetőit. Utódaikat most, hatalma teljében a jelenkori magyar demokrácia nagyobb dicsőségére inkább “berendelte”.

 

Domokos László “főszámvevő” nem győzi hangsúlyozni a rá bízott szervezet (benne a saját) függetlenségét. Egzisztenciája ténylegesen valóban nem függ az őt megválasztó Országgyűléstől, “csupán” egyetlen embertől. Attól, akinek négy évvel ezelőtti javaslatán (döntésén) a szakmai közvélemény megdöbbent, de még egyes kormánypárti honatyák is megrökönyödtek. Orbán “kimerítő” indoklása szerint Domokos “jó lesz” számvevőszéki elnöknek. Érthető, ha a ki-és megválasztott örömmel veszi “a gazdi” mindenkori hívását.

 

A viziten a kormányfő tanácsokat kapott, talán instrukciókat is adott. A tanácsadás fontos számvevőszéki feladat, aminek azonban csak úgy lehet eleget tenni, ha a tanácsot adó ellenőrzési tapasztalatokra támaszkodik. Az ÁSZ honlapján látható legfrissebb jelentések települési önkormányzatok: Encs és Csákvár pénzügyi ellenőrzéséről, Gyöngyössolymos és Koroncó belső kontrollrendszerének ellenőrzéséről tájékoztatnak. (Felcsút nem volt köztük...) A jelentések konklúziója: “megfelelően kiépített és működtetett belső kontrollrendszerrel jelentősen csökkenthetők a korrupciós kockázatok”. Ki hitte volna!

Szerző: nYa  2014.05.14. 07:40 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyikoslaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr226160997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása