Átnézvén az új országgyűlésbe jutottak névsorát, érdekes lesz megismerni a leendő költségvetési (pénzügyi) bizottság összetételét. A ma de jure még létező Számvevőszéki és költségvetési bizottságból ugyanis csak hírmondók maradtak a következő ciklusra.

Az állandó bizottságok struktúrája a parlamenti erőviszonyokat követi. Ezek szerint az összesen 27 költségvetési bizottsági tag egyharmada ellenzéki (köztük az elnök, mivel nálunk – német mintára – e bizottság elnökét, aki németül nem President, „csak” Vorsitzender, hagyományosan az ellenzék adja). Gyakorlatilag 7 ellenzéki és 2 független tagról van szó. Utóbbiak e szempontból ellenzékinek számítanak. Közülük a Jobbikból kizárt Pősze Lajos nyíltan a Fideszt erősítette, Molnár Oszkár pedig – polgármesteri teendői miatt – rendkívül kevés bizottsági ülésen vett részt. (7 +1) : 19 arányú összetételével a megosztott ellenzéknek semmi esélye sem volt álláspontjának érvényesítésére. Most a választásokon az MSZP-ből elvérzett Boldvai László, Puch László és Szekeres Imre, Veres János pedig az EU-parlamentbe készül. Nem mérettette meg magát Vágó Gábor (LMP) és e sorok írója (Jobbik). Hírmondónak csak a jobbikos Z. Kárpát Dániel maradt, aki – amennyiben frakciója delegálja – az új költségvetési bizottságban újrázhat.

Néhányan a másik oldalon is repetázhatnak: Balla György geofizikus (a bizottságot a „Fidesz-agytröszttel” összekötő transzmissziós szíj hajtásáért felelős „komisszár”), Bodó Sándor tanító, sportmenedzser (fél éves bizottsági tagsága alatt nem szólalt meg), Font Sándor mérnök-közgazdász (a mezőgazdasági bizottság elnöke), Nagy István agrármérnök (joviális, hallgatag polgármester), Nyitrai Zsolt jogász, miniszterelnöki biztos. Pósán László, tudományos fokozattal rendelkező bölcsész. Egyikük sem virtigli szakember a közpénzügyek, az ellenőrzés területén. (Bodó, Font, Pósán, Nyitrai ráadásul a ciklus második felében került a bizottságba.) A fiskális és monetáris pénzügyek, a számviteli és számvevőszéki kérdések terén szerzett ismereteiket nem árulták el, érdemi szerepet nem játszottak, viszont habozás nélkül megszavazták/leszavazták a kormányzati/ellenzéki indítványokat, függetlenül azok szakmai tartalmától. Hajtották a transzmissziós szíjat. Ezért választotta (választtatta meg) őket Orbán.

Hegedüs Sándor és Magyary Zoltán meg foroghat a sírjában …

Szerző: nYa  2014.04.08. 17:27 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyikoslaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr205988132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása